Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата
Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата / снимки: БГНЕС
Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата
71132
Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата
  • Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата

Подготвя се създаването на звено, което да действа като "полиция по въпросите на културата". Това стана ясно от думите на министъра на културата Петър Стоянович. То ще работи във взаимодействие между Министерство на културата, ДАНС, МВР и прокуратурата и ще започне да действа в най-кратки срокове, посочиха още от министерството. По думите на Петър Стоянович опит за създаването на културна полиция страната ни ще черпи от Италия.

Заместник-министърът на културата Велислава Кръстева посочи, че реализацията на тази "културна полиция" може да бъде осъществена, като се уредят прецизно взаимоотношенията между съответната дирекция в МВР, която работи по културните ценности, ДАНС, прокуратурата и Министерството на културата.

Уникална златна огърлица от трети век и дамаскин - ръкопис от XIX век, бяха представени в Министерство на културата. Те са върнати на държавата, след като са спасени от продажба от аукционна къща в Лондон.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров разказа повече за намерените след акцията уникални артефакти.

Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата
netinfo

Той бе категоричен, че златната огърлица е шедьовър, какъвто няма по света, и е добре запазена. Огърлицата е иззета колекционер в Благоевград при акция на ДАНС и полицията, като е бил подготвен търг, на който да бъде продадена. Уникалното бижу е от трети век и вероятно е принадлежало на аристократ, живял по нашите земи.

Ръкописът от деветнадесети век е с автограф на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор Пирдопски, работил през първата половина на XIX в. Дамаскинът съдържа 29 поучителни слова. Ръкописът има и миниатюри, което е рядкост, посочи проф. Димитров.

Подготвят създаване на полиция по въпросите на културата
netinfo

Министърът на културата Петър Стоянович заяви, че искането на българската филмова общност за незабавна актуализация на държавния бюджет с допълнителни 6 220 000 лв. няма как да се изпълни. Стоянович подчерта, че парите се предвиждат в Закона за филмовото изкуство, но не са предвидени от държавния бюджет и никога досега не са били изплащани от него. По думите на министъра ще се работи за повишаване на средствата за кино в следващите национални бюджети.