Близо половината от камерите на КАТ на пътя са извън строя. Част от радарите в патрулките, които дебнат шофьорите за превишена скорост, са повредени и няма кой да ги ремонтира. В същото време след връщането на мобилните камери в битката с бясното шофиране наказаните рязко се увеличават, съобщава Нова телевизия.

Нарушителите по пътищата рязко се увеличават след връщането на радарите

Два пъти повече нарушители за висока скорост само за година. Ако през 2014 г. санкционираните за бясно шофиране са били 123 000, то след активното връщане на радарите на пътя стават над 234 000.

Контролът се осъществява със 148 радара, 24 стационарни камери и една система за средна скорост. Почти половината от мобилните камери обаче не могат да участват в битката с високите скорости.

Махат знаците за радар на пътя?

Оказва се, че от 148 радара изправни са около 90. Останалите са развалени, но няма кой да ги поправи и остават извън строя. В началото на годината изтече договорът с фирмата, която ремонтира радарите. Затова до избор на нова, развалените камери просто не могат да засичат нарушителите.

Очакванията са до две седмици да има избрана фирма, а до месец - всички радари отново да участват активно в контрола на пътя.

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана

Въпреки многото наказани, събираемостта на глобите остава ниска. Проблемът е, че много от джигитите не могат да бъдат открити на адреса си и глобата не може да влезе в сила.

Източник: Novanews.bg