Над 37 000 шофьори са получили "честитки" за превишена скорост само в София за миналата година. Нарушителите по пътищата рязко са се увеличили, след като бяха върнати радарите в битката с бясното шофиране.

Всеки ден по улиците на града пътните полицаи регистрират десетки шофьори, които карат с превишена скорост. Само за седмица средно 1300 "честитки" тръгват към нарушителите, съобщава Нова телевизия.

Високи глоби вместо затвор за пияните на пътя?

"На изхода на Волуяк, при ограничение 70 км/ч, лек автомобил се движи с над 200 км/ч", разказва Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция"-София.

Това е и най-драстичното нарушение за скорост, уловено от радарите на патрулките в София за миналата година. А след рекордното нарушение идва и рекордна глоба.

"За нарушението е издаден електронен фиш, стойността на който е 1200 лева", обясни Николай Крушарски от "Пътна полиция".

През гишетата на КАТ през годината минават хиляди нарушители. "Честитки" с електронни фишове и актове за джигитите с най-висока скорост вече пътуват към нарушителите. Тези, които са надвишили ограничението с 50 км/ч, ще останат и без книжки.

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана

"Основно млади хора се опитват да нарушават ограниченията за скорост и много от катастрофите са точно поради висока скорост. Грубо казано самоубийство, а в някои от случаите може да убие и някой друг", коментира още Тенчо Тенев.

А след като радарите отново се включиха в контрола по пътищата, джигитите рязко се увеличават - само в София с четири пъти, отчитат от полицията.

"Като тенденция масовата скорост, която се развива на територията на София, е около 120 км/ч", коментира Николай Крушарски. "Сега в момента сме активизирали целия личен състав да работи по пътен контрол", допълва Тенев.

И все пак - повече нарушители, но по-малко тежки инциденти на пътя. "Намалихме с 230 тежките катастрофи, с 200 ранени по-малко и един убит повече", обобщава статистиката Тенчо Тенев.

Събраните глоби на пътя стават повече, а тези, които платят санкцията си до две седмици, имат отстъпка. Стойността на наложените глоби за превишена скорост само в София за последната година са за над 6 млн. лева. Половината от тях вече са платени от шофьорите-нарушители.

Източник: Novanews.bg