Високи глоби вместо затвор за пияните шофьори. Предложението е на прокуратурата и е направено след анализ на катастрофите за последните пет години. Мотивите са, че в делата срещу пияните зад волана се ангажира твърде голям ресурс, а често процесите завършват само с административни санкции.

Бърза реакция и ниска скорост - само това спасява Анастасия от най-страшното на пътя, разказва Нова телевизия. Разминава се със сътресение на мозъка, но не и от спомените от преживяното и от мисълта до какво всъщност е могло да се стигне.

4.5% от осъдените за транспортни произшествия отиват зад решетките

Две години след преживяното Анастасия още не е видяла събраните от разследващите материали и дори не знае каква е съдбата на шофьора, изправил се срещу нея във фаталната вечер.

Джигитите обаче масово се спасяват от затвора, показва анализа на прокуратурата. Дори и при фатален изход след инцидент, най-често се стига до пробация, условна присъда или глоба, но рядко и до ефективна присъда. Така джигитите остават с чисто съдебно досие.

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана

Затова прокуратурата иска пияните да се наказват с конфискация на автомобила и високи глоби, равни на стойността на колата, но не и със затвор. Според експерта по „Пътна безопасност” Владимир Тодоров обаче по-важното е държавата да събира, а не да увеличава глобите.

От прокуратурата искат по-високи глоби и за нарушения на пътя, които невинаги водят до катастрофи, като неправилно паркиране на тротоар, преминаване на жп прелез или навлизане в еднопосочна улица. Повечето от тези санкции не са променяни с години.

Източник: Novanews.bg