Почина бившият главен прокурор Иван Татарчев
Почина бившият главен прокурор Иван Татарчев / снимка: БГНЕС
Бившият главен прокурор на България Иван Татарчев е починал рано тази сутрин във ВМА Татарчев беше главен прокурор на страната от 1992 до 1998 г.

Иван Татарчев е роден на 29 август 1930 г. в София. Неговата фамилия е пряко свързана със създаването на ВМРО и с борбата на българите от Македония за национално освобождение и обединение. През 1952 г. Иван Татарчев завършва право в Софийски университет "Свети Климент Охридски". От 1956 до 1961 г. работи като адвокат в Малко Търново, Разлог и Разград.

От 1958 г. до 1961 г. е лишен от право да упражнява професията си по политически причини. През това време работи като каменоделец 5 години, след което му се възстановяват правата да практикува. През периода от 1966 г. до 1990 г. е адвокат в София.

Реабилитиран е като репресиран от комунистическата власт. С указ на президента от 1992 г. до 1999 г. Иван Татарчев заема длъжността главен прокурор на България. Той застава на този пост с подкрепата на СДС, а по-късно същата политическа сила започва атаки срещу него. Никола Филчев го сменя от поста Главен прокурор на Република България.

Иван Татарчев се представя като потомствен патриот и националист. По думите му неговият чичо е осъден на смърт през 1945 г. в Скопие като „великобългарски шовинист" и той се превръща в негова „пътеводна звезда".