Нов скок в цената на природния газ от Новата година. Енергийният регулатор обсъди с колко точно може да поскъпне синьото гориво. Първоначалната заявка беше за 40 на сто, но днес увеличението беше ревизирано до под 30%. Окончателната цена, обаче, ще стане ясна на закрито заседание на първи януари. В средата на декември от „Булгаргаз” предложиха синьото гориво за следващия месец да струва 204 лв. за мегават час.

„Булгаргаз” поиска по-малко поскъпване на газа за януари

Станислав Сивков има верига сладкарници и пекарни в няколко града на страната. Плановете му за отваряне на още обекти обаче са сложени на пауза, защото с повишаването на цената на газа ще скочат и разходите му. Така, вместо да разшири бизнеса си, Станислав се чуди как да го запази. Според него единственото нещо, което бизнесът може да направи, е да вдигне цената на крайния продукт.  „На този етап това няма как да стане и сме в безизходица”, твърди производителят. Затова се надява на помощ от държавата.

От месеци се коментира производствата на газ също да бъдат компенсирани, както това се случва с електроенергията. Доводът да не се предприеме подобна мярка е, че сравнено с европейски цени стойността на синьото гориво у нас е значително по-ниска. Предложението на „Булгаргаз” е през януари газът да струва около 186 лв. за мегават час, при цена от 146 лв. през декември.

„Цената е под 200 лв., което беше прагът, който индустрията индикира, че под него работят ефективно. Това, което допълнително оскъпява в България, е скъпият газ, който  беше нагнетен в Чирен, и който използваме в зимния период и влиза в микса”, коментира ресорният министър Росен Христов. „Булгаргаз” и заради топлото време през декември добиваше много по-малки количества природен газ от газохранилището в Чирен. Това ще даде отражение и на крайната цена”, допълни Деница Златева, която е част от най-голямата българска компания за разпределение на природен газ.

Въпреки поскъпването на газа, цените на парното, топлата вода и тока за бита няма да тръгнат нагоре.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че със своите действия "Комисията подпомага задържането на инфлацията, това е антиинфлационен механизъм”.

Окончателно колко ще плащаме за природен газ през следващия месец ще стане ясно на първи януари. Очаква се поскъпването да е с около 27% спрямо това, което плащаме през декември. Бизнесът не е доволен от промяната в цената нагоре.

Председателят на КЕВР заяви, че договорът с „Газпром” изтича на 31-и декември и отчете, че страната ни се справя и без доставки на природен газ от Русия. Междувременно от „Булгаргаз” посочиха, че синьо гориво е осигурено за цялата следваща година. 
nova.bg