Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция напредват изключително бързо. Това стана ясно от срещата на министъра на енергетиката Росен Христов с ръководството на турската държавна енергийна компания Боташ, съобщават от МЕ.

Турция се подготвя за нов газов хъб

Предишния ден министър Христов е разговарял с турския си колега Фатих Дьонмез, по чиято покана бе единственият чуждестранен енергиен министър на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул. Другата седмица се очаква да се финализират основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на Боташ.

Това е втората среща, която провеждат двете страни, след като президентът Румен Радев бе на официално посещение в Турция на 9 декември. Сред темите за сътрудничество, които той обсъди с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, основна бе и енергетиката.

Министър Христов бе придружен от директорите на "Булгаргаз" - Деница Златева, на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

Турция ще плаща руския газ в рубли

След посещението си в Турция, министър Христов замина за Болград, Украйна, където ще предостави помощ за българите, които са 70% от населението на града.
МЕ