Спецпрокуратурата започва проверка за извършени длъжностни престъпления от висши държавни служители, свързани с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

На 30.03.2022 г. в Специализираната прокуратура е постъпил сигнал от административния секретар на ПП „ГЕРБ“. В него се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по служба от лица, заемащи висши публични длъжности, които по смисъла на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от НПК са от компетентността на Специализираната прокуратура.

От ГЕРБ съобщиха за DarikNews.bg, че сигналът е подаден срещу вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков заради "политическа намеса в работа на МВР".

ЕНП до Фон дер Лайен: ЕК трябва да наблюдава случващото се в България

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по НК, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, допълват от обвинението.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийска градска прокуратура са изискани информация и документи.

Борисов прекара нощта в ареста - какво следва (ВИДЕО)

Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.