паркиране
паркиране / БГНЕС
Платеното паркиране в София с ново работно време
94757
Платеното паркиране в София с ново работно време
  • Платеното паркиране в София с ново работно време
От 1 октомври платеното паркиране в София ще е с ново работно време. От понеделник зоните ще бъдат активни от 8.30 до 19.30 часа. Промяна има и при продължителността на „синята” зона в събота – вместо до 14.00 часа, тя вече ще работи до 18.00 часа. От 1-и октомври влиза в сила решението на Столичния общински съвет да се въведе „зелена” зона в районите „Средец” и „Лозенец”.

Само в неделя ще се паркира без пари в София

Паяците в София ще почиват само в неделя. „Синята” зона се удължава до 18.00 часа в събота. А платеното паркиране през делничните дни също сменя работното си време – то ще започва половин час по-късно и ще приключва също по-късно. Още при одобрението на решението Зафир Зарков, който е член на ресорната комисия в местния парламент, обясни промяната: "Това е времето, в което всъщност родителите, които най-вече возят своите деца до детски градини и училища, се налага да плащат зони за паркиране, макар че престояват съвсем кратко. С възможността пък до 19.30 часа да работят зоните се осигурява и по-голяма възможност на домуващите специално да могат да намерят място за паркиране".

Зелената зона в София се разширява - от октомври в "Лозенец" и "Средец"

Освен с ново работно време, платеното паркиране в София е и с нов обхват. „Зелена” зона вече ще има в "Лозенец" и район „Средец”. Това обаче породи недоволство в част от жителите на засегнатите квартали, на които им се налага да заплатят за годишен абонамент, за да могат да паркират пред домовете си. Освен това общинският съветник от „Атака” Станил Станилов сигнализира и за започнало паркиране в зелени площи.

"Какво се случва по бул. "Драган Цанков" към Телевизионната кула, след като разширихме "зелената зона"? Тревните площи вече са изгазени, още от сега. Преди да направим нещо, трябва да помислим каква е алтернативата. С рестрикции няма да стане", каза той.

В неделя недоволни граждани ще излязат на протест пред общината срещу разширението на платените зони в столицата.