Плащат на баби и дядовци да отглеждат внучетата си
Плащат на баби и дядовци да отглеждат внучетата си / снимкa: Sofia Photo Agency
Възрастните хора да могат да отглеждат внуците си срещу допълнително възнаграждение по Програмата за подкрепа на майчинството – това предвиждат промените в Закона за насърчаване на заетостта, които НС одобри на първо четене.

Пенсионерите, които гледат внучетата до тригодишна възраст в рамките на Програмата ще получават пенсията си и минималната работна заплата, която се очаква през следващата да бъде в размер на 240 лв. Досега в Програмата за подкрепа на майчинството бяха включени само безработни. Промените целят завръщането на майките, които имат малки деца до три години на работа и предвиждат достъп до пазара на труда на хората, придобили правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и включването на пенсионерите в обучителни Програми за заетост.

Народното събрание прие на първо четене и законопроект за уреждане на трудово-осигурителните права на българските медици, които бяха в затвора в Либия. Предвижда се българските сестри да получат осигурителни вноски за сметка на републиканския бюджет в размер на около 30000 лв. за времето, през което са били в затвора, както и да им бъдат бризнати за осигурителен стаж годините зад решетките.

Парламентът отхвърли на първо четене поправките в Закона за конфискация на имуществото, придобито от престъпна дейност, внесени от депутати от мнозинството, с което се разширяват правомощията на Комисията „Кушлев”.

При дискусията вчера опозицията и някои представители на мнозинството се обявиха против измененията.