„Пирогов” ще потърси съдебна отговорност от д-р Бойко Тошев

„Пирогов” ще потърси съдебна отговорност от д-р Бойко Тошев
„Пирогов” ще потърси съдебна отговорност от д-р Бойко Тошев / Sofia Photo Agency, архив

От института за спешна медицинска помощ „Пирогов" отрекоха обвиненията на д-р Бойко Тошев - главен асистент към секцията по Ортопедична травматология на лечебното заведение.

В интервю пред bTV д-р Тошев твърди, че е отстранен неправомерно от поста началник клиника и е назначен лекар, без съответната квалификация. „Д-р Тошев временно е изпълнявал длъжността завеждащ клиника, поради липса на ценз (хабилитация), а заелата длъжността доц. М. Кътева отговаря на всички законови изисквания, включително медицински стандарт „Ортопедия и травматология", обясняват от института.

В отправеното обвинение, че в клиниките на секцията се извършват нередности при оформянето на документацията във връзка с клиничните пътеки, в писмото до медиите се казва, че работата по клинични пътеки отговаря на изискванията на Националния рамков договор от 2012: „Спазени са всички законови критерии и тези на добрата медицинска практика. При извършваните регулярни рутинни проверки от НЗОК не са установени сериозни нарушения".

Поведението на д-р Бойко Тошев, породено изцяло от лични подбуди, уврежда сериозно авторитета не само на лекарите, работещи в Пирогов, а и на цялата медицинска общност.

- Пирогов

По повод твърдението, че върху него е оказван натиск от ръководството на болницата да се изплаща възнаграждение за хирургична дейност на лекари, които не оперират, от „Пирогов" казват: „Лечебната дейност в Секцията по ортопедична травматология включва оперативни процедури от различно естество, включително редица хирургични манипулации, като наместване на счупени кости, гипсиране, поставяне на екстензия през костите, зашиване на рани и т.н. Споменатите манипулации са също част от хирургичната дейност, съгласно медицински стандарт „Ортопедия и травматология" и лекарите, извършващи тази дейност, имат право на хирургично възнаграждение".

За твърдението, че в болницата е било укривано „оперативно интересно лице", от института заявяват, че във връзка с този случай е „проведена навременна кореспонденция със съответната съдебна инстанция, съобразно закона".

Твърдението, че цените на ортопедичните импланти са завишени с цел да се осигуряват приходи на директора на болницата е клевета, за която на лицето ще бъде търсена съдебна отговорност, посочват от института за спешна медицинска помощ.

Прочетете цялото писмо от "Пирогов" тук