Пирински: Събитието на 2007 година е членството ни в ЕС
Пирински: Събитието на 2007 година е членството ни в ЕС / netinfo
Най-важното през 2008 година е България да се подготви сериозно за изборите през 2009 година. Това заяви в предаването „Годината” на Дарик радио председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Едва ли може да се спори, че събитието на 2007 година е членството в ЕС. Това е събитието с трайно влияние и значение за страната. Тази промяна се отпечатва върху всички аспекти от живота. За мен едно от особените събития е това, че получихме признанието евро да бъде именно евро, а не еуро. Макар че това мина малко междудругото. А всъщност става дума за признаването на статута на кирилицата като трета и равностойна азбука. Това е знак който показва, че България може по достатъчно аргументиран начин да защити една позиция, на която активно се противопоставяха като например Европейската централна банка, допълни Георги Пирински.

Според него може да се направи обобщение, че през годината в голяма степен парламентът се е занимавал с институционалното изграждане на основни аспекти от държавата.

По повод създаването на новата Агенция за национална сигурност, Пирински посочи, че е нужна действаща система за преодоляване на това, което всеки гражданин чувства – тежките нарушения на закона засега не намират ефективно противодействие от страна на държавата.

Самият управляващ екип трябва да преценява, така отговори председателят на НС на въпроса дали трябва да има промени в правителството.

Той изтъкна и необходимостта от по-голямо присъствие на правителството в парламента. Президентът също така трябва да ползва трибуната на парламента за обръщения към нацията.

Има достатъчно възможност да се постави въпроса за това колко комисии са необходими. Сегашните 24 комисии обаче не могат да бъдат покрити от народните представители, изтъкна Георги Пирински.