Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ
Пирински се срещна с делегация на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ / cнимкa: Sofia Photo Agency

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес с делегацията на Комисията за въоръжените сили в Конгреса на САЩ, която е на посещение в България, съобщиха от пресслужбата на НС. В срещата участваха председателят на Комисията по отбрана Ангел Найденов, председателят на Комисията по външна политика Соломон Паси и членът на Групата за приятелство със САЩ в НС Христо Кирчев.

Председателят на парламента приветства американските парламентаристи и подчерта, че визитата им е важно продължение на засиления диалог на най-високо ниво между САЩ и България през последните години. „Посещението е и възможност за ползотворен обмен на мнения по редица въпроси, свързани с глобалните предизвикателства на нашето съвремие, за решаването на които отговорност имат парламентаристите на страните”, допълни Георги Пирински. Конгресмен Мадлин Бордайо определи като успешно посещението на американските парламентаристи у нас и посочи, че делегацията е имала възможност на място да се убеди в успешното развитие на българските въоръжени сили и в бързите темпове на модернизация на армията ни. „Впечатляващ е и ползотворният начин, по който си взаимодействат българските и американските военни, в това число в редица съвместни хуманитарни проекти като възстановяване на детски градини”, изтъкна Мадлин Бордайо.

Предизвикателствата на глобалния тероризъм и сътрудничеството между България и САЩ в областта на въоръжените сили бяха сред основните теми в разговора на българските и американските парламентаристи. Георги Пирински подчерта, че България добре разбира съвременните предизвикателства пред международната сигурност и като страна член на НАТО и на Европейския съюз се стреми активно и отговорно да дава своя принос за постигането й в регионален и глобален план.