Пирински открива конференция за сътрудничество в Черноморския регион
Пирински открива конференция за сътрудничество в Черноморския регион / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще открие двудневната международна конференция "Регионалното сътрудничество в Черноморския и Дунавски региони: предизвикателства и перспективи". Това съобщи пресцентърът на парламента.

Форумът ще се състои в дом 2 на резиденция "Бояна" и ще започне в 14.00 часа. В него ще участват вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, и държавният министър в Министерството на външните работи на Германия Гернот Ерлер. Той е и председател на Дружеството за Югоизточна Европа.

На конференцията ще присъстват участници от 33 страни и представители на 7 международни и регионални организации и институции. Сред тях са Европейският парламент, Европейската комисия и Секретариатът на Черноморското икономическо сътрудничество.

През двата дни на форума ще бъде обсъдено регионалното сътрудничество в различни сфери, като новата интегрирана Европейска морска политика и нейното взаимодействие с региона; екологичните предизвикателства в регионите на Дунав и Черно море; перспективите за регионално развитие на транспортната и енергийна инфраструктура; инициативата на Европейския съюз за регионално сътрудничество "Черноморска синергия".

Конференцията се организирана съвместно от Народното събрание и Министерството на външните работи, в тясно сътрудничество с германското Дружество за Югоизточна Европа.

В подготовката и работата на форума като партньори участват Институтът за регионални и международни изследвания, Дипломатическият институт към министъра на външните работи и Българската асоциация за изследвания на Европейската общност.