/ iStock
Министерството на здравеопазването очаква пикът на заболели от коклюш да бъде достигнат до края на май.

Около 400 са регистрираните заболели от коклюш, което е далеч от очаквания пик, коментира пред БНТ служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Доц. Кунчев ще предложи до края на седмицата да се обяви епидемия от коклюш

"Предстоящите празници и решението на Министерството на образованието и науката да слее тези празници ще даде глътка въздух на здравните власти и ще се намали разпространението на болестта в училища и детски градини", каза още министър Кондева.

В момента в 11 области все още няма регистрирани случаи, което не ни дава опция да обявим епидемия, обясни служебният здравен министър.

"Ако това се наложи, най-вероятно ще е за определени области. В момента заболяемостта е най-голяма в София", добави Кондева.

В 46 училища има карантинирани класове. "Карантината е в рамките на 14 дни. Когато има доказан случая на коклюш в един клас, той се карантинира, напомни министърът. Същите правила важат и за детските градини и яслените групи", каза още министърът.

Тя припомни, че държавата е осигурила безплатни тестове, които се правят в Районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни заболявания.

Спешни мерки срещу коклюш: Бебетата ще могат да бъдат ваксинирани по-рано

В момента имаме данни, че родителите са се активирали. Там, където има някакви пропуски в имунизационния календар по различни причини, се обръщат към личните си лекари и определено има повишен интерес за изпълнение на имунизационния календар по начина, по който е зададен.

Решението да се ваксинират бебета на месец и половина все още се дискутира, добави Кондева, но това е и начин да ограничим заболяването в групата на най-уязвимите – децата до 1 година. Тенденцията за увеличение на болните от коклюш в Европа се наблюдава от близо една година.