Петков: Не бива да се допуска дублиране между различни служби
Петков: Не бива да се допуска дублиране между различни служби / netinfo

Пагубно за държавата би било, ако Агенцията по сигурността дублира функции и правомощия на МВР, коментира в парламента вътрешният министър Румен Петков по повод обсъждането на проектозакона на първо четене.

Министър Петков бе категоричен, че натрупването на полицейски структури в агенцията не е най-верният подход и освен това навсякъде по света МВР има пряко отношение към борбата с терора и миграционните процеси. Министърът призна, че не е съпричастен към изготвянето на Закона за Агенцията по сигурността. Той отрече твърдението на лидера на ДСБ Иван Костов, че със създаването на Агенцията по сигурността се отнемат правомощия на министъра на вътрешните работи. Дали новата агенция ще се окаже ефективна, времето ще покаже, смята още вътрешният министър.

Основателен е въпросът кой ще е арбитърът на евентуални бъдещи конфликти между МВР и агенцията, призна Румен Петков. Той допълни, че законът трябва да отговори на много други въпроси като например за регламента при използването на специални разузнавателни средства.

Според него председателят на агенцията трябва да бъде експерт, а не политическа фигура.

Министър Петков участва в работно съвещание на ръководствата на парламентарните групи на мнозинството. На него е било решено Цвета Маркова да продължи да оглавява Държавната комисия по сигурността на информацията, чиито мандат изтича, тъй като управляващите са удовлетворени от работата й. Членовете на инспектората към ВСС пък да не се назначават на квотен принцип е било становището на мнозинството по темата, която също е била обсъдена на съвещанието.