Петков иска разделянето на престъпленията на два вида
Петков иска разделянето на престъпленията на два вида / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на вътрешните работи Румен Петков поиска с промени в Наказателно-процесуалния кодекс да се разделят престъпленията от простъпки и да се дадат повече дела на следствието.

Президентът Георги Първанов предупреди да не се връщат изцяло старите правомощия на следствието. Двамата направиха изявленията по време на Национална конференция по проблемите на борбата срещу престъпността, организирана от Съюза на българските юристи.

Румен Петков заяви, че една от мерките срещу престъпността и по-ефективно правораздаване е разделянето на закононарушенията на престъпления, които да се разследват в цялата тежест на репресивната машина и такива, които да се наказват по опростена и облекчена процедура. Румен Петков е третият след главния прокурор Борис Велчев и председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, който настоява с изменения в НПК да се разделят престъпленията от простъпките, което ще облекчи работата на Наказателното производство. Според Петков трябва да се предвиди и възможността главният прокурор да може да възлага на следователите дела от фактическа и правна сложност. Вътрешният министър посочи, че трябва да се оптимизира и правната уредба на използването на специалните разузнавателни средства, включително по отношение на служителите под прикритие.

В приветствие до форума на президента Георги Първанов се посочва, че трябва много внимателно да се прецени тенденцията за разширяване на функцията на следствието, така че да не се връщаме там, където сме били. По думите на президента се подчертават и видимите успехи на МВР и прокуратурата, а престъпността в България през последните две години се е стабилизирала около и под средните за ЕС нива.

Кредитът на доверие към Борис Велчев трябва да бъде използван правилно, предупреди президентът Георги Първанов.