/ Георги Димитров
„Марк Рюте беше един от първите лидери, с който говорих, след като станах премиер. От самото начало имаше химия в нашите разговори. Днес също беше така. Обсъдихме важни общи проекти. Може да работим в посока на земеделие, IT сектор. Дадохме си задача до септември да отворим заедно потенциален фонд за инвестиции в AgriTech". Това заяви Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, съобщи NOVA

Георги Димитров

„Щастлив съм да кажа, че имаме една обща визия за Европа с нулева корупция”. Двете държави имат обща позиция и за енергийната сигурност, поясни българският министър-председател. 

Георги Димитров

„Европа е много по-силна заедно, отколкото всяка държава да се бори сама. И Марк е на това мнение – че трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни членки в Европа. Руската външна политика много пъти включва корупция и трябва заедно да сме сигурни, че този тип влияние в ЕС е недопустимо”, поясни Петков. 

Георги Димитров


„Посещението ми в България беше чудесно. Спомням си първия телефонен разговор с Петков, след като стана министър-председател. Казах на моя екип „Това е нов премиер, който се бори с корупцията, модернизира страната”, каза от своя страна Марк Рюте.

На въпрос дали Кирил Петков подкрепя искането на ЕК за ембарго върху руския нефт, той заяви следното: „Доскоро бяхме страната с най-голяма зависимост от руския газ. Сега сме страната с нулева зависимост. Паричните средства, които спряхме в посока на режима на Путин, бяха огромни. През цялото време искахме да се придържаме към договора с „Газпром”. Когато обаче една от страните едностранно спира този договор, нямахме избор освен да кажем „Не”.

Двамата се разходиха пеша в София след брифинга.

Nova