Петко Сертов бил засечен в хотел в Атина, главният секретар се обърна с молба
Петко Сертов бил засечен в хотел в Атина, главният секретар се обърна с молба / снимка: БГНЕС

Петко Сертов е бил засечен от гръцките власти в хотел в Атина.Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на поредния извънреден брифинг по случая.

Обявеният за издирване на 6 декември бивш шеф на ДАНС е забелязан в атинския район „Лариса” преди три дни. Той се е регистрирал в хотела с българската си лична карта. Въпреки, че на практика Сертов се е легитимирал, главният секретар обясни, че процедурата по издирването на Сертов може да бъде прекратена едва когато той лично се свърже с българските власти.

„На 21 декември е обикалял в района, бил е видимо спокоен, разговарял е на гръцки и английски. На 22 декември в 8.00 ч. е напуснал хотела”, съобщи Лазаров.

„Искам да се обърна с една молба към Петко Сертов, като човек от нашите редици, при първа възможност да използва случая да си покаже личната карта някое районно управление, независимо къде на територията на Европейския съюз. Това ще ни даде възможност ние да прекратим всички процедури, да се ровим в личния му живот и реално да провеждаме оперативно-издирвателни и установъчни мероприятия къде се намира. Нито е извършил престъпление, нито има данни за нарушение, нито имаме данни, които да говорят за осъществено насилие спрямо него. Надявам се, ако следи процесите в страната”, това да бъде един жест към нашите колеги, призова главният секретар  издирваният вече 18 дни Сертов.

Информацията за изчезването на Петко Сертов беше подадена от съпругата му. След като бившият шеф на ДАНС излязъл от семейното жилище в следобеда на 5- ти декември, без да вземе мобилния си телефон, тя го обяви за издирване в полицията