Пет ваканции за учениците предвижда министерството на образованието
Пет ваканции за учениците предвижда министерството на образованието / БГНЕС, архив

Пет ваканции за учениците за новата учебна година предвижда Министерството на образованието и науката, съобщи на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя съобщи, че есенната ваканция ще е от 29 октомври до 2 ноември, Коледната - от 24 декември до 8 януари, а зимната или междусрочната ваканция ще е от 8 до 12 февруари.

Пролетната ваканция ще е от 1 до 9 април, а за учениците в 12-и клас - от 1 до 3 април. Лятната ваканция за учениците от първи до четвърти клас ще започне от 31 май, за учениците от пети до осми клас - от 15 юни, но от 30 юни ще започне ваканцията за осмокласниците с интензивно изучаване на чужд език, както и за учениците от девети до 11-и клас. Учебните занятия на 12-и клас ще приключат на 19 май.

Петминутните междучасия не са ползотворни за учениците

На 26 май ще се състои държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас.

На 29 май е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета и националното външно оценяване по математика в седми клас. 26 и 29 май ще са неучебни дни и през новата учебна година матурите в 12-и клас ще са с цяла седмица по-късно, каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

В предишни години матурите са били преди абитуриентските балове. "Баловете не са учебен проблем, на един ученик нищо не му пречи да отиде на бал, а след това да се яви на държавен зрелостен изпит", коментира Стаматов.

Той съобщи, че с една седмица по-късно ще са и националните външни оценявания в четвърти клас, които досега започваха на 10 май, а през 2017 г. ще са от 18 май.
Проектът за ваканциите за новата учебна година ще бъде публикуван за обществено обсъждане на сайта на МОН.

Източник: БТА