Пет партии влизат в НС догодина, според изследване
Пет партии влизат в НС догодина, според изследване / снимка: Sofia Photo Agency

Пет са политическите формации, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака” и движение НАПРЕД, сочат данните от социологическо проучване на агенция „Барометър инфо”, проведено през този месец. Проучването показва, че въпреки скандала около смъртта на Ахмед Емин, началника на кабинета на Ахмед Доган, ДПС запазва традиционната си избирателна подкрепа от около 6-7%.

Резултатите на агенцията са изчислени на базата на 58% активност на парламентарните избори, уточни Николай Николов от „Барометър инфо”.

Първа политическа сила е ГЕРБ с 18,61 процента подкрепа. От агенцията отбелязаха, че в четвърто поред изследване се констатира тенденция към намаляване на готовността за гласуване за партията, като спадът е най-вече в София и големите градове.

„Високият рейтинг на кмета на София не означава, че хората автоматично биха гласували за партия ГЕРБ. Следва БСП с 15,27 процента от гласовете, където се наблюдава устойчивост на избирателите в подкрепата им за социалистите. Периферията от избиратели на БСП до този момент остава пасивна, но може да се очаква активизиране в ситуация на предизборна кампания”, посочи Николов.