Павел Васев: Проблемът е в разминаването в качеството на мислене
Павел Васев: Проблемът е в разминаването в качеството на мислене / снимка: БГНЕС, архив

С колегите от Народния театър „Иван Вазов” сме деполитизирани, не се занимаваме с политика. Тук става въпрос за много сериозна диспропорция, заяви директорът на Народния театър „Иван Вазов” Павел Васев по повод назначаването на Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура.

Едната възможност е да емигрираме, другата възможност е да продължим да работим в България, каза Васев, след като вчера трупата на Народния театър декларира, че е готова да подаде колективна оставка по повод назначаването на Бинев. Оставка от театър вече хвърли главния режисьор Александър Морфов.

Не става въпрос и за срокове, нито за някакъв вид обидни квалификации към цялото ръководство на Комисията по култура и медии към Народното събрание. Тук става дума за разминаване в качеството на мислене. Така Васев отговори на въпроса дали поставят някакъв срок за оттеглянето на Слави Бинев от председателския пост в комисията.

Ние не бихме си разрешили някаква обструкция с „би” или със срокове, защото тук става дума за едно много значително разминаване. В тази конфронтация просто няма никакъв полезен ход. Ние не можем да определяне на никой нищо, това е работа на Народното събрание, на политическите партии. В разговорите с колегите в театъра ние многократно си потвърждаваме, че ние сме деполитизирани, не се занимаваме с политика, не определяме политически пристрастия нито в едната, нито в другата посока. Тук става дума за много сериозна диспропорция в мисленето за посоката, по която може да се тръгне занапред, каза директорът на Народния театър.

Ние сме направили предложение към Народното събрание да се закрие тази комисия. Ако преценят, да закрият комисията, добави още той.

Вчера трупата на Народния театър „Иван Вазов” заяви в писмо до председателя на НС, президента и премиера, че е готова да подаде колективна оставка по повод назначаването на Слави Бинев за председател на комисия по културата. Назначаването му на този пост предизвика вълна от недоволство в българското общество.

„Култура не се управлява - тя се подкрепя. Всеки, който иска да управлява културата, обрича държавата на провал и съдейства за нейната разруха. Законотворчеството, от което се нуждаем в тази сфера, изисква пълен политически консенсус, а г-н С.Бинев е проводник на конфронтацията и силовите методи, които тук са просто нонсенс. А и липсата на каквито и да са познания за културната ни практика прави нещата да изглеждат зловещи и безнадеждни.

Най-достойно би било г-н С. Бинев сам да се оттегли, с което и като политик, и като гражданин, ще покаже грижа за българската култура и медии. Или ръководството на Народното събрание да закрие Комисията по култура и медии. Сигурно е, че това няма да се отрази негативно на неговата работа. Възбуждането на нова улична вълна от протести няма да доведе до нищо добро, а ние нямаме какво да губим. Готови сме и ще защитим „Малкия остров” на надеждата, че ни чака по-светло бъдеще.

Трупата на Народния театър „Иван Вазов” е готова да подаде колективна оставка. Да живее България!”, заявиха театралите.

Източник: БГНЕС