Ньойски договор
Ньойски договор
"Обединени патриоти" предлагат Народното събрание да излезе с декларация за 100-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. Съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов обяви пред журналисти, че внасят проект на декларация по повод на тази трагична за България дата.

100 години от Ньойския договор

„Срещнахме се със стотици хора - и представители на българската общност зад граница, останали поради силата на този договор във владичеството на чужди държави, и с представители на научната мисъл, и всички изразяваха неотклонно желанието българският парламент като най-висшата институция на държавата да излезе с декларация във връзка с тази трагична за България годишнина“, посочи Искрен Веселинов.

Граждански комитет: 100 години Ньойски диктат над България - престъпление без давност

„В декларацията, която предлагаме на НС, отбелязваме, че 100 години по-късно народните представители от 44-то НС заявяват осъзнатото свое желание и свой дълг да се грижат за нашите братя и сестри, останали по силата на диктата от Ньой извън отечеството ни, да гарантираме опазването на тяхното национално самосъзнание и човешки права“, посочи заместник-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Милен Михов. Според него Българската държава и нейните институции следва да отстояват това „без излишни емоции, без реваншизъм, следвайки последователно националните интереси и принципите, върху които е изградена обединена Европа“.

Учени дискутират отражението на Ньойския договор върху София

Депутатът припомни още, че всички държави, участвали в Първата световна война, отбелязват под различна форма нейния край. Той отбеляза, че точно преди 100 години в предградието на Париж - Ньой сюр Сен, е подписан мирен договор, който налага най-тежките условия на България през нейната история, от нея са откъснати територии, които и днес продължават да бъдат извън границите на страната. „Населени места като Босилеград, Цариброд, Струмица, селата в Кулско днес не са в ЕС, днес ние имаме ангажимент към потомците на тези българи, които заедно с нашите предци отдадоха живота си, младостта и здравето си за обединена, силна и просперираща България, коментира Милен Михов. Апелираме към всички парламентарни групи за отговорно и държавническо отношение към това историческо събитие, към тази историческа дата“, заяви заместник-председателят на ПГ "Обединени патриоти".
БТА