Партията на Кунева подкрепя отказа на БЛС да подпише рамковия договор
Партията на Кунева подкрепя отказа на БЛС да подпише рамковия договор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българският лекарски съюз постъпи по най-правилния начин, като отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 г. Това се посочва в становище на „Движение България за гражданите”, разпратено до медиите.

„Не само, че правителството на Борисов не спази нито едно от предизборните си обещания, но и в безсилието си да намери финансови средства постоянно „краде от здравето” на хората чрез източването на Националната здравно осигурителна каса. Управлението на Борисов не само, че не зачита БЛС, но и се опитва постоянно да оправдава неуспешната си политика в сектора с представителите на здравното съсловие”, уточняват от партията.

В текста от „Движение България на гражданите” изброяват в пет точки причините да подкрепят действията на лекарския съюз в отказа да подпишат рамковия договор. Сред доводите им с това, че се предлага натоварване на НЗОК с всички досегашни задължения на държавата; допуска се безконтролното строителство на нови частни „болници” без да се е увеличил капиталът на НЗОК; налице е безпомощност при събираемостта на здравните вноски - броят на неосигурените е 1,6 млн. души, както и липсата на реални средства и последователна политика в здравеопазването.

„Когато става въпрос за управление на здравеопазването при това правителство се намираме в ситуацията, че „когато не знаеш накъде отиваш - отиваш на никъде”. За решението на БЛС можем да кажем само едно - БРАВО! С това си действие българските лекари отново показаха, че са достойни хора!”, пише още в текста.

От партията уточняват, че и досега многократно са заявявали, че здравеопазването ще е приоритет в управленската програма на партията, която ще бъде обявена в началото на 2013 г. Готови сме да предложим механизми за осигуряване на достъпно здравеопазване, стимулиране на доброволното здравно осигуряване и възстановяване уважението към работещите в здравния сектор”, изтъкват от партията на Меглена Кунева.