Депутатите продължават днес да гледат Изборния кодекс. Обсъждането на промените в ИК започна още в петък, когато депутатите заседаваха цели 15 часа и днес ще продължат, докато не приключат. Междувременно, обаче, текат и спорове около темата кой всъщност ще успее да състави кабинет с връчения му мандат и кой няма. 

"Продължаваме Промяната" още от ден първи се обявиха за конструктивна опозиция, което изключва по принцип възможността, те да бъдат управляващи. В този смисъл тези обяснения за правене на някакво правителство на малцинството с втория мандат винаги са били фалшиви и те винаги са работили за това, този парламент час по-скоро да приключи и да се ходи на избори". Това коментира пред журналисти в парламента народният представител Тома Биков.

Според него това е стратегията им от създаването на парламента. "С твърдението, че ако се приеме хартиената бюлетина, от ПП няма да правят правителство на малцинството, се търси повод, за да се бяга от отговорност", допълни той.

По думите му от ГЕРБ-СДС са готови с кабинет. "Имаме, и програма, и кабинет", коментира той, след което добави, че от ден първи инициативата на ГЕРБ-СДС да водят разговори с всички е факт.

"Ако има някакво постижение в този парламент, то е че вече не е срамно различните партии да водят разговори помежду си" посочи Биков и допълти, че са постигнали частично възстановяване на политическия диалог. 

"ГЕРБ ще предложи правителство, защото това е наш ангажимент", отговори на журналистически въпрос на брифинг по-късно в парламента Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС). Той посочи, че те имат дефинитивно сходство с "Демократична България" в много голяма част от приоритетите и политическите  ангажименти, но остава същественият въпрос защо не е възможно парламентарно взаимодействие. И обясни - когато базираш цялото си присъствие в политиката на противопоставянето на другия, в един момент се стига до ситуация "имаме сходство с този, ама не можем да работим с него, защото сме се "плюли две години назад".

По думите на Дончев "Продължаваме Промяната"(ПП) са в предизборен режим, заради днешното им поведение в пленарната зала при обсъждането на предложението на ДПС да се гласува с хартиена бюлетина, която да бъде сканирана с машина. За разлика от тях от ГЕРБ-СДС се опитвали необходимите за обществото закони да бъдат приети.

"Истерията вече стигна до такива размери, че вече откровени лъжи и спекулации се ползват, за да може една групичка от "Продължаваме Промяната" да се обявява за драматични протестни действия, едва ли не демокрацията е похитена", коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Това, че се спекулираше в пленарната зала, извън нея, в социалните мрежи с един текст, който не беше окончателно гласуван, за пореден път показа аматьорската несъстоятелност на ПП", посочи тя.

"Ние мислим, че колкото и да е сложна ситуацията, защото всички други варианти са по-лоши, все пак е по-мъдро да се оценят всички аспекти на възможността да се реализира втори мандат и да не се затваря прозорецът заради този един факт - връщането на хартиената бюлетина, колкото и наистина той да оставя много малко място да мислим, че е възможен консенсус, здрав разум, защото не го виждаме", коментира коментира в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

По-рано днес пред медиите в Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че те няма как да предложат правителство на малцинството с втория мандат, при положение че хартиеното гласуване бъде върнато във всички секции.

Право на мандатоносителя е да прецени какво да прави, посочи Иванов. Той припомни, че има решение на органите на партиите в коалицията ДБ, на самата коалиция, че не виждат условия, при които да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС. Който иска подкрепа от нас, знае какви са нашите условия, коментира той изказвания на депутати от ГЕРБ-СДС през последните дни, че ДБ са ключ към съставяне на правителство с първия мандат.

Междувременно от „Има такъв народ“ (ИНТ) вече заговориха за предсрочни парламентарни избори и заявиха, че ще участват самостоятелно.

"Когато една политическа партия не е влязла за 4000 гласа в парламента и на всичкото отгоре бившите й партньори се замерват с доказателства как са фалшифицирали изборите, най-логично е тази партия да участва", посочи заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов на брифинг. 

"Ако бяхме в този парламент, нямаше да имаме председател от ГЕРБ начело на Народното събрание, нямаше да има разговори с ГЕРБ, нямаше да има вопли към ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството, добави Йорданов.

На въпрос дали ще се явят самостоятелно на изборите, Тошко Йорданов отговори: "Имам някакво вътрешно усещане, че ще е самостоятелно". 
БТА