Партиите от БСП лява България - заедно на президентския вот
Партиите от БСП лява България - заедно на президентския вот / БГНЕС, архив

Тринадесет партии в лявото пространство се обединиха за общо явяване на президентските избори, съобщиха от пресцентъра на БСП след заседание на Политическия съвет на коалиция "БСП лява България".

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е получила от коалицията мандат за преговори с други партии и до края на следващата седмица отново ще се съберат, за да се проведе вторият кръг разговори.

Какви са перспективите за обединение вляво за президентския вот

"Днес 13 партии в лявото пространство разговаряхме и се обединихме за общо явяване на президентските избори. Ще търсим и друго разширяване вляво, това е само първата стъпка към другите партии и гражданските структури", е заявила председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. Тя е посочила, че във вторник ще има срещи в Народното събрание с АБВ и "Движение 21", а в сряда - с ВМРО.
"На първия разговор се обединяваме около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори, и за профила на президента и вицепрезидента. Те трябва да са хора, които изразяват националния интерес, провеждат балансирана външна политика и във вътрешен план са обединители на нацията, патриоти, със социална чувствителност и изразители на политиките в лявото пространство", е заявила лидерът на левицата.

БСП иска коалиция с други партии на президентските избори

Нинова е посочила, че в БСП започват конференциите за номинации и партиите от коалицията също имат своите процедури за номинации. Тя е допълнила, че едва след като мине този процес и се проведат срещи и с другите партии ще се обсъждат конкретни имена. "Това ще бъде абсолютно равноправен партньорски разговор между всички ни. Целта ще е да се избере двойка, която да е еднакво одобрена от всички вляво", е заявила Нинова.

Председателят на ПД "Социалдемократи" Елена Нонева е отбелязала, че резултатите от преговорите с другите политически партии ще бъдат обсъждани в рамките на коалиция "БСП лява България" до края на следващата седмица. "Подкрепяме идеята за разширяване на коалицията вляво", е добавила още тя.

Най-късно на Бузлуджа БСП ще обяви кандидата си за президент

Евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова е отбелязала, че БСП тръгва на тези първи срещи преди всичко със своята платформа, а не с конкретни имена. "За разлика от други партии вляво ние имаме джентълменското споразумение помежду си, че първо ще чуем какво мислят нашите коалиционни партньори за това как трябва да изглежда нашата кандидат президентска двойка и какъв интерес на България трябва да защитава", е заявила тя.

От страна на БСП на срещата са присъствали членовете на ръководството Юрий Асланов, Георги Гергов, Красимир Янков, Валери Жаблянов. От страна на коалиционните партньори в заседанието са взели участие представители на ръководствата на ПП "Движение за социален хуманизъм", ПП "Европейска сигурност и интеграция", ПП "Български социалдемократи", Земеделски съюз "Александър Стамболийски", ПП "Нова Зора", Политически клуб "Екогласност", Партия на българските комунисти, Политическо движение "Социалдемократи", ПП "Съюз на комунистите в България", ПП "Обединена социалдемокрация".