/ ThinkStock/Getty Images
В България няма действаща демокрация. Така лидерът на извънпарламентарната партия „ВъзражданеКостадин Костадинов разчете идеята на депутатите за драстичното намаляване на годишната държавна субсидия за партиите, които са получили между 1 и 4% от гласовете на последните парламентарни избори. Предлага се тя да падне от 11 на 1 лев.

Бюджетната комисия намали субсидията на партии извън НС на 1 лев на глас
 
Определяйки идеята като поправката „антиВъзраждане“, лидерът на партията видя в това признание, че са единствената реална опозиционна партия:
 
„Като цяло за нас изводите са два. Първо, България не е действаща демокрация, защото щом в нея може да си позволи едно управляващо мнозинство да направи такова нещо, това означава, че тук демокрацията не съществува. Страната ни представлява едно родово-общинно общество, в което няколко клана доразграбват остатъците от общото държавно богатство. На второ място по този начин управляващите легитимираха „Възраждане“ като единствената реална опозиция“, посочи той.

Единствената партия извън НС с право на субсидия се отказва от нея
 
Костадинов не спести остри думи към управляващите, наричайки ги „боклуци”:
 
Откровени престъпници, сган. Както и да ги наречем, все ще е малко“.
 
От Възраждане подкрепят идеята за намаляване на субсидията на 1 лев, но тя да важи за всички партии. Те не успяха да влязат в парламента, но получават субсидия, която обаче даряват.