Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Парламентът отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в закона за околната среда. С тях се премахва втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. обекти от национално значение. В мотивите на държавния глава се посочваше, че държавата трябва да има ефективен контрол при регулациите на околната среда, а така може да се намали възможността за защита.

Президентът върна за ново обсъждане Закона за опазване на околната среда

В продължилия два часа дебат очаквано управляващите защитиха първоначално приетите промени, а опозицията – ветото. Така се чу, че с новите текстове няма да се бавят значими национални инфраструктурни обекти и да се губят пари по европроекти.
 
Чу се обаче и че има риск доколко тези обекти ще са законни. Бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ Георги Марков видя в случващото се намесата на протестъри:
 
„Отивам преди три години, не съм скиор и няма да бъда, но съм влюбен в Тина Мазе“, словенката и отивам да поднеса цветя в Банско, търся букет, намерих, само булчински имаше, взех. А пък тя женена. Само след половин час тръгнах да се качвам, ВИП персона, даде ми едно картонче и минах по една пътека направо на лифта. Като погледнах видях другата паралелна България - хиляди обикновени български граждани се наредили на опашка за единствения нещастен лифт. Не може да няма втори лифт на Банско. Тук става дума за нормално е ненормално“, каза Марков.

Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за опазване на околната среда

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък предупреди, че са готови на крайни мерки.
 
„Ако приемете за втори път закона, ще го внесем в Конституционния съд с жалба“, каза Нинова.
 
В крайна сметка управляващите отхвърлиха ветото и отново приеха промените. Президентът трябва да обнародва в седемдневен срок новите стари правила.