/ БГНЕС, архив
Държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите от Закона за околната среда, с които се премахва втората съдебна инстанция при обжалване на административни актове във връзка с околната среда и биологичното разнообразие, съобщиха от пресслужбата на "Дондуков"2.
 
Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.
 
Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции. Премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност, се посочва в становището му.  
 
Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено - да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство.
 
Президентът Радев е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс между приоритетното и своевременно изграждане на значими стратегически обекти и контрола за спазване на законността, допълват от пресслужбата.

Депутатите от ГЕРБ внесоха промени в Закона за опазване на околната среда

За наложеното от президента вето съобщи по-рано тази сутрин във Facebook председателят на парламента Димитър Главчев.
 
"След постъпването на указ № 175 на Президента на Република България, с който се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от парламента на 27 юли 2017 г., възложих на Комисията по околната среда и водите да докладва указа и мотивите към него пред народните представители", гласи съобщението на Главчев.
 
Президентското вето се преодолява с обикновено мнозинство.
 


Преди седмица 26 неправителствени организации се подписаха под искането на Програма "Достъп до информация" (ПДИ) президентът да наложи вето върху последните промени в Закона за опазване на околната среда. С тях беше ограничено правото да се обжалват оценките на въздействието върху околната среда (ОВОС) на т.нар. инвестиционни предложения, определени като обекти с национално значение от Министерския съвет.
 
Промените са правен абсурд, нарушават конституцията и принципа на разделението на властите, написаха до президента от Програма "Достъп до информация". И допълниха, че подобен законодателен подход е недопустим и е абдикиране на държавата от основното й задължение да гарантира живота и правата на гражданите.