/ БГНЕС
Със 136 гласа "за" и 59 против парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от поправките в Закона за МВР.

С проектозакона се създава Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Тя ще има възможност да осъществява охрана на лица, чиито живот е застрашен. 

Според президента обаче създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма” ще дублира функциите на НСО. А това създавало условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

Зад мотивите на президента застнаха само от БСП. 

„С тези промени в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица. Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, коментира червеният депутат Иван Иванов.

"Да говорим за дублиране на функции в Закона за МВР е абсолютно некоректно - става дума за взаимодействие", каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

По думите му в мотивите на президента се вижда пълно неразбиране на принципа за взаимодействие между държавните органи.

Колегата му Маноил Манев добави, че толкова объркани мотиви не си е представял, че ще прочете. Той даде и пример, че ако трябва шеф на НАП да бъде охраняван, няма да го му пратят служители на НСО.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" също посочи, че от групата няма да подкрепят ветото. Той обясни и че такава структура като НСО изобщо не трябва да съществува.

"Не може една структура да охранява висшата класа, а населението да се охранява от друг тип охрана. "Обединени патриоти" няма да подкрепи настоящото вето и ще гласува за закона", каза той.