/ БГНЕС
Започна срещата между представители на парламентарните групи „БСП за България“ и „Воля“, на която левицата търси подкрепа за инициирания от тях вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

Срещата е част от поредицата разговори, които БСП поискаха да проведат със своите колеги в парламента, заявяващи се като опозиция. До този момент те намериха съмишленици в лицето на ДПС, които вчера обявиха, че ще ги подкрепят в желанието им да съборят правителството, което, според тях, се е провалило в политиките си по опазване на околната среда и управлението на водите.

Съюзници за вота: ДПС заедно с БСП ще събаря кабинета (СНИМКИ)

Парламентарната математика дотук показва, че срещу правителството вече има сигурни 104 гласа (БСП и ДПС), но за да падне то, са необходими минимум 121. Те могат да дойдат именно от парламентарната група на „Воля“, както и от независимите народни представители. Максималният брой на гласовете, които теоретично биха могли да се консолидират, е 124.

БСП започва консултации за вота на недоверие

„Само за последите дни поводите в този сектор са толкова много, че вече е ясно, че държавата няма план за действие. Всеки ден научаваме за конкретни екологични проблеми – от обгазяването на Гълъбово до големите „планини“ от боклуци. Стигнахме до там, че децата в Перник да не излизат в училищния двор, защото е толкова голямо замърсяването. Водата се превърна в голяма ценност, а хората нямат достъп до нея. Колкото и да говорят управляващите, че основната причина са неблагоприятни климатични условия, липсата на капацитет в този сектор доведе до тежко положение. Това правителство вече е опасно за българските граждани“, заяви депутатът от левицата Драгомир Стойнев пред колегите си от „Воля“ в началото на срещата.

ГЕРБ и БСП пак в схватка за водата на Перник и чистотата на въздуха

Тя ще продължи при закрити врата, а след края ѝ дете политически сили ще дадат съвместен брифинг, на който ще оповестят резултатите от нея.