/ iStock/Getty Images
Ще отхвърлим вота на недоверие и ще подкрепим правителството, отсече депутатът от ГЕРБ Тома Биков
ГЕРБ и БСП влязоха в поредна словесна препирня за кризата с водата в Перник, чистотата на въздуха и горенето на отпадъци.

Червените се похвалиха, че анонсираният от тях вот на недоверие към правителството заради провал в областта на околната среда и водите вече дава резултати, тъй като са назначени проверки. Управляващите пък контрираха - поведението на БСП не било държавническо, а лидерката на БСП вече трета година не разбирала какъв е смисълът на вота на недоверие и че това не е пиар инструмент.

Отмениха фестивала „Сурва“ заради водната криза в Перник

"С тревога констатирахме, че се правят всевъзможни опити дебатът по този жизненоважен въпрос да бъде опорочен. Говори се за заговори, търсят се причини в кой ли не - от предишни правителства и кметове до ВиК дружества, само и само за да се прикрие очевидният факт, че перничани останаха без вода, че жителите на големите градове дишат замърсен въздух, и че в България не е ясно как и кой гори отпадъци и откъде ги взима", обвини на пресконференция соцдепутатът Крум Зарков. 

Той посочи, че само в рамките на този мандат представители на БСП са поставили темата "Въздух и вода" повече от 60 пъти, но са срещнали половинчати отговори и нежелание да се дискутира проблемът.

В язовирите на „Напоителни системи“ има достатъчно вода

От ГЕРБ пък бяха категорични - въпреки че БСП е опозиция, тя не е предложила никаква алтернатива. От левицата през този мандат не били внесли и едно законодателно решение по темите с въздуха, водата и отпадъците. В алтернативната им визия за управление пък въпросът за околната среда бил напълно неглижиран, застъпен само в няколко реда.

"Поведението на БСП не е държавническо. Нагнетяването на страх и истерия не е поведение достойно за отговорна политическа сила. Имаме готовност да провеждаме дебати, за да бъдат обсъждани идеи, но не такъв е случаят с поведението на БСП. Те не са внесли нито едно законодателно предложение, а и подкрепяха нашите. Само за последната година внесохме 3 предложения за подобряване на качеството на атмосферния въздух", отчете шефката на комисията по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Весилева.

Тя отговори и на критиките, че не са внасяни отпадъци за изгаряне или болнични отпадъци от трети страни.

Нинова: Сигнализирахме 17 пъти за водата и 47 пъти за боклука, но никой не ни чу

"Вотът на недоверие е абсолютно безотговорно поведение – ще реагираме, ще го отхвърлим и ще подкрепим правителството. Единствената мярка, която предлагат БСП, е правителството да падне и след това каквото сабя покаже", добави и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отбеляза още, че БСП говорят срещу боклука, а семейният бизнес на един от техните депутати - Явор Божанков, е свързан именно със скрап.

По-рано на пресконференцията на БСП Божанков обвини, че "функционира една огромна мрежа от кухи фирми, които перат произход на отпадъци, а това е благоприятна среда за криминалния внос на боклук от трети страни".