Калоян Паргов
Калоян Паргов / БГНЕС
Единствената възможност БСП да излезе победител на местните избори и да нанесе удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова. Това заяви шефът на столичните социалисти Калоян Паргов в началото на конференцията на Софийската градска организация. На нея се очаква БСП да реши дали да издигне собствена кандидатура или да подкрепи тази на Мая Манолова.

"София е син град през годините на прехода, пробив не може да се направи с партийна кандидатура. Затова ни трябва кандидатура с широка подкрепа, а не тясно партийна. Убеден съм, че никой няма съмнение, че единствената възможност да нанесем този удар на ГЕРБ, е кандидатурата на Мая Манолова. 30 години не можахме да направим пробив в столицата и трябва да покажем, че сме си научили урока", настоя Калоян Паргов.

БГНЕС

Той даде пример, че през 2016 г. БСП е била пред подобна дилема на президентските избори и е стигнала до победата именно с непартиен кандидат.

Първи сблъсък между Манолова и Фандъкова за сметосъбирането в София (ОБЗОР)

"Битката за София тактически е много сложна, опонентите ни търсят умишлено ляво и дясно разделение. Битката трябва да е срещу статуквото, защото така бихме привлекли тактически съюзници - дори градската десница. Разбираемо е желанието на Манолова да привлече по-голям периферен вот, той е разковничето на успеха", каза още Паргов.

БГНЕС


По думите му промяната може да се случи само ако се формира едно ново мнозинство, с един нов кмет и Манолова си давала сметка за това.

"Шансът да спечелим София не бива да бъде пропилян. Подобен резултат ще има общонационално значение, защото това е възможността БСП да излезе победител на местните избори, защото промяната в България започва от София", заключи Паргов.

Според него столичани вече искат промяна на статуквото и затова все повече хора обръщат поглед към БСП. Червените имали този път шанс и защото стоят срещу силно разединена десница.

"Управляващото мнозинство е пред разпад. През изминалия мандат, особено през последната година, съумяхме да намерим общи теми за единодействие с други общински фракции против политиката на ГЕРБ в общината. Вече не сме в изолация", посочи Паргов и добави, че може на балотажа да се подкрепят с градската десница. "За пореден път влизаме в битка с нашия дългогодишен опонент - ГЕРБ. Но този път е различно. Този път сме близо до онова, което във времето назад бихме определили като чудо - победата", категоричен бе Калоян Паргов. По-късно на конференцията се очаква с тайното гласуване да се реши кой ще бъде кандидатът на БСП в София.