София под обсада: Какви са мерките за сигурност при посещението на папата?
София под обсада: Какви са мерките за сигурност при посещението на папата?
101457
София под обсада: Какви са мерките за сигурност при посещението на папата?
  • София под обсада: Какви са мерките за сигурност при посещението на папата?
Близо 50-километров участък от магистрала „Тракия” ще бъде затворен на два пъти на 6 май заради посещението на папа Франциск в град Раковски, съобщиха от МВР.
 
Магистралата ще бъде затворена за кратко в посока Бургас преди обяд и повторно в посока София следобед, като движението ще бъде отклонявано през Пловдив. Още от днес пък започна спирането на колите по някои централни улици на София. Общо три ще са събитията в столицата с папа Франциск, на които ще могат да присъстват и граждани.
 
Как българите оценяват посещението на папа Франциск у нас?

Чадърите и дъждобраните ще са позволени, от МВР обаче призоваха гражданите по възможност да не носят обемисти багажи. Забранена ще е употребата и на дронове.
 
Преди обяд на 6 май ще бъде спряно движението по близо 50-километров участък от магистрала "Тракия", заяви директорът на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков.
 
Разчупеният папа Франциск, който спечели сърцата на хората (СНИМКИ)

"Движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел Пловдив запад, 119 км, до пътен възел Плодовитово на 165 км. Тази временна организация ще бъде създадена и в следобедните часове в обратния ред, като движението ще бъде пренасочено през град Пловдив", поясни комисар Илков.

Общо три ще са събитията в София, на които ще могат да присъстват граждани. Чадърите ще бъдат разрешени, съобщи старши комисар Тодор Гребенаров. "Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани и бутилки от половин литър. Отделно на самите контролно-пропускателни пунктове ще има центрове на Българския червен кръст, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода", уточни комисар Гребенаров. Забранена ще е употребата на дронове. Гражданите по възможност да избягват да се движат с обемисти багажи, призова старши комисар Антон Златанов от СДВР. "Лица, които са употребили прекомерно количество алкохол, или са в неадекватно състояние по други причини, няма да бъдат допускани. Хората с обемисти багажи ще бъдат, но умоляваме по възможност да се избягват големи раници и сакове, тъй като проверката ще отнеме повече време и ще забави влизането на останалите хора", призова комисар Златанов.
 
Голяма част от централните улици на София ще бъдат блокирани във връзка с посещението, като затварянето им за коли започна още от днес, съобщи Кристина Лазарова - директор на дирекция "Сигурност" в Столичната община.

Променят движението в София заради посещението на папа Франциск
 
От днес до 7 май пък гражданите, които живеят в района, ще могат да паркират в синя или зелена зона в близост до затворените участъци, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук