/ БТА
Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов каза пред журналисти в отговор на въпрос, че се води разследване по случая с открития мъртъв български военнослужещ в Босна и Херцеговина.

В петък от МО съобщиха, че военнослужещ от състава на българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз "Алтеа", е открит мъртъв, с огнестрелна рана, в 9.20 часа българско време, в базата "Бутмир" в Сараево.

Трагичен инцидент с наш военнослужещ от българския контингент в Босна и Херцеговина

Тялото на военнослужещия вече е в България, то беше незабавно транспортирано. Води се разследване. Ние съдействахме на трима представители на прокуратурата да отидат в Босна и Херцеговина, където на място да се запознаят със ситуацията и с фактите, посочи министър Панайотов. Те отидоха там. Всички се върнаха от екипите, даже два самолета изпратихме дотам. Това е една трагедия, безкрайно много съжалявам за нея, но се води разследване и не мога да кажа нищо повече от това, посочи Георги Панайотов.

На въпрос за спасителната операция с военен вертолет в Пирин в помощ на пострадала жена, министър Панайотов каза, че туристка в планината се е подхлъзнала и паднала в улея на един от върховете. Бяхме потърсени за съдействие, веднага изпратихме хеликоптер, той взе пострадалата, транспортирана впоследствие до болница. За съжаление научавам, че е починала, но ние направихме всичко възможно. Това, което трябваше да направим, ние го направихме, каза министърът.

В Пирин: Жена почина след падане от над 100 метра

В Деня на народните будители днес министърът на отбраната награди институции, допринесли за развитието на културата и изкуството, общественици със заслуги за възраждането на българския национален дух и за съхранението и развитието на традициите в Българската армия, и известни дейци в областта на културата. Тържествената церемония се състоя в сградата на Министерството на отбраната.
БТА