Черната кутия на МиГ-29 е разчетена. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Днес сутринта ми беше докладвано, че черната кутия е разчетена. Резултатите са налице и потвърждават направените от разследването на Военна полиция заключения. Нямаме окончателен доклад по въпроса, но първоначалните резултати потвърждават вече направените заключения", заяви Панайотов.

След трагичния инцидент с МиГ-29: Екип заминава за Русия с „черната кутия“

Наш екип замина преди дни в Русия, заедно с черната кутия на падналия МиГ-29 в Черно море край Шабла, където трябваше да бъде разчетена.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“.

Край на издирвателната операция в морето, разкриха подробности за черната кутия

Издирването на черната кутия на изтребителя продължи 2 седмици. Намериха я на 70 метра дълбочина, но с повреда.

Той коментира и случая „Чешнегирово“. "През последните два-три дни, а и преди това, се сипят лъжи. Нито Министерството на отбраната, нито Военна полиция са извършвали разследване на инцидента, при който се стигна до смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Ние нямаме това право. Това разследване се извършва от Военна прокуратура. По тази причина нито МО, нито Военна полиция са могли да му повлияят - просто защото не са участвали в него".

Случаят „Чешнегирово“ се заплита – нова версия за смъртта на ст. лейтентат Манчев (ОБЗОР)

Панайотов каза още, че очаква обвиненията да продължат, "за да могат да бъдат уязвени, без да имат вина".



Той съобщи още, че тази сутрин на Летище София е пристигнал самолет с група от 22 афганистански и български граждани, които са евакуирани от Исламабад, Пакистан, до София, след като преди това са били изтеглени от територията на ислямска република Афганистан.