Обявиха края на издирвателната операция по откриването на черната кутия на падналия на 9 юни МиГ-29. Това съобщи на брифинг командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов във Варна.

„Искам да обявя края на издирвателната операция за откриване на т.нар. черна кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29, която завърши успешно с откриването и издигането й на повърхността. Заслугата за това е на целия екип, който работеше за локализиране на мястото в щаба на ВМС“, коментира той.

Откриха черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 (ВИДЕО)

Командирът на кораба капитан трети ранг Мирослав Добрев уточни, че кутията е била локализирана на 70 метра дълбочина в 10:20 ч., а в 10:40 ч. вече е била качена на борда.

Тя е извадена с телеуправляеми подводни апарати, съобщи още контраадмирал Михайлов.

Тя бе докарана във Варна на борда на минния ловец Цибър" и веднага ще бъде изпратена в авиобазата в Граф Игнатиево, където ще стане ясно дали може да бъде извлечена информация от нея.

Главният инженер на "Хидроремонт" Йордан Чернаев уточни, че кутията е извадена със специален манипулатор на подводния телеуправляем апарат. Собственикът на фирмата Иван Иванов коментира, че всяка подводна операция се подготвя десетократно по-дълго време от колкото е нужно за провеждането й. По думите му е голям шанс, че кутията е открита успешно за сравнително кратко време.

Операцията по изваждане продължила около час. „Преди районът беше обследван на части. Районът е голям, това беше предизвикателството“, поясниха от фирмата. 

Загинал е пилотът на изтребителя, който падна край Шабла

По-рано министърът на отбраната Георги Панайотов обясни и какви данни се очаква да даде черната кутия: "Черната кутия ще ни даде информация за всички параметри на полета - скорост на самолета, височината му, режима на работа на двигателите, траекторията на самолета, състоянието на лостовите ръчки на самолета, дали пилотът е предприел нещо внезапно, за което не успял да съобщи по радиостанцията".

Министърът призова да се спрат и спекулациите, които според неговите думи са "ненужни и доста безотговорни".

Данните ще бъдат съобщени на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни", каза още той.

Сърбия: Наши военни не трябва да бъдат свързвани с падането на българския МиГ-29

Две седмици след катастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев, военните се опитваха да локализират мястото на инцидента и да достигнат до отломките на самолета. До днес операцията бе прекъсвана няколко пъти заради лоши метеорологични условия. Капитан Добрев допълни, че момчетата от екипажа са направили всичко възможно и са превъзмогнали умората си, за да изпълнят успешно задачата си.