Пак протест пред сградата на парламента
Пак протест пред сградата на парламента / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Репортаж на Деа Манолова и Марта Младенова - Всеки има право на протест
62254
Репортаж на Деа Манолова и Марта Младенова - Всеки има право на протест
  • Репортаж на Деа Манолова и Марта Младенова - Всеки има право на протест

Около 50 души се събраха пред парламента с намерение да блокират работата на депутатите. Така и не стана ясно какви точно са им исканията - едни настояваха за референдум, други за свикване на Велико Народно събрание, а трети бяха решени да бойкотират предстоящите избори. Протестиращите не успяха да се разберат и за срещата с председателя на парламента Цецка Цачева и така някои успяха да разговарят с нея, други не бяха допуснати.

Събралите се пред парламента протестиращи не бяха особено ориентирани в общи искания, но за сметка на това имаха много и разнопосочни. „Във всеки български квартал - спортна площадка, във всеки квартал - кът за пенсионера”, „Да може да живее българина в свободна държава и да живее като човек, а не да бъде роб”, „Според мен тази конституция, която е в момента, е фалшива. Тази конституция в момента обслужва само определени интереси, тя не обслужва народа”, настояха събралите се протестиращи.

Единственото, за което протестиращите бяха единодушни, беше, че искат да се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева. И тук обаче се разминаха - докато едни вече разговаряха с нея, един от организаторите на протестите - Янко Петров, влезе в Народното събрание по-късно и не беше допуснат до срещата. „Когато някой каже „За гражданите дотук, повече няма да приемам”, обвинете някой друг”, категоричен беше той.

И докато Янко Петров не успя да се срещне с Цецка Цачева, Мирослав Киряков от движение ”Съединение” беше сред тези, които разговаряха с нея. Киряков стана известен, след като беше залят с кафе на един от протестите в Пловдив и обвинен, че не е от протестиращите. След час разговори с Цачева обясни вижданията си.

„Знамето ни е бяло, зелено, червено. Ако тези, които до момента са наричани червени, леви вземат белия цвят за да изчистят идеята на кръвта с бялото, ако центърът вземе зеленото, а бизнесът, който до момента беше син, вземе червения цвят, вие представяте ли си как ще се неутрализира БСП в СДС. Защото никой от сините вече няма да смее да каже червени боклуци, защото ще обидят себе си по този начин”, обясни Киряков.

Макар че не станаха ясни конкретните окончателни искания, протестиращите предупредиха, че смятат да ги връчат и на държавния глава.

Пак протест пред сградата на парламента
netinfo

 

Пак протест пред сградата на парламента
netinfo