Овчаров: Ще продължим борбата за АЕЦ Козлодуй
Овчаров: Ще продължим борбата за АЕЦ Козлодуй / netinfo

Следващата седмица в Министерски съвет ще бъде внесен планът за евентуалното повторно отваряне на трети и четвърти и блок на АЕЦ „Козлодуй”, това обяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на парламентарния контрол. Почти приключила и процедурата за избор за консултант за преговорите с Европейската комисия по този въпрос.

Екшън-планът включва действия на правителството, президента, парламента, българския еврокомисар, синдикатите, консултации на заместник-министри на икономиката и енергетиката и външните работи с всички страни от региона, срещата на енергийните министри през март у нас и инициативи на Георги Първанов в Брюксел.

Целта на консултанта, който предстои да бъде избран, е да проучи опита на Словакия и Литва, както и кои са целесъобразните стъпки, които страната ни трябва да предприеме.

България ще продължи борбата си за спасяване на АЕЦ „Козлодуй”, каза Овчаров, но припомни, че в подобна ситуация Словакия не е успяла да отвори отново реактор на атомната си централа.

Овчаров заяви, че не може да гарантира, че след затварянето на 3 и 4 блок цената на тока няма да се повиши. От началото на управлението на това правителство токът не е поскъпвал, допълни министърът.