Отвлечените български моряци са живи и здрави
Отвлечените български моряци са живи и здрави / снимка: БГНЕС
Отвлечените български моряци са живи и здрави
18880
Отвлечените български моряци са живи и здрави
  • Отвлечените български моряци са живи и здрави

16-те български моряци от кораба „Маласпина касъл”, които бяха отвлечени край бреговете на Сомалия, са живи и здрави по информация на фирмата-мениджър на плавателния съд, съобщи говорителят на външното ни министерство Драговест Горанов. По думите му в момента в Сомалия има над 200 пленени моряци от различни държави.

 

„На този етап ние нямаме опасения за здравето и живота на българите и на целия екипаж на отвлечения кораб. Независимо от трагичния завършек с освобождаването на американския капитан, двата случая са коренно различни. Най-вероятно е това да са различни групировки – тази, която е нападнала американския кораб, и тази, която е нападнала кораб, на който има български моряци. По информация на фирмата-мениджър на кораба от разговор тази сутрин, нашите моряци и всички от екипажа са здрави и в добро състояние на духа. Поддържаме връзки с фирмата. Те работят, имат също кризисен щаб и хора, които постоянно са във връзка и търсят разрешаване на случая”, обясни Драговест Горанов.

 

„За българската гражданка, която беше отвлечена преди пет-шест месеца Данка Панчова, данните са, че тя също е жива и здрава”, допълни Горанов.

Драговест Горанов съобщи още, че първото дело на българина Живко Русев, който беше задържан в Иран със 135 килограма наркотици, ще бъде най-рано след един месец.