Отстраняват Кузов от Комисията по вътрешна сигурност
Отстраняват Кузов от Комисията по вътрешна сигурност / cнимкa: Sofia Photo Agency

Депутатът Владимир Кузов да бъде отстранен от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред заради конфликт на интереси и морални норми, това настоява независимият депутат Димитър Абаджиев. Очевидно има морален конфликт между неговата позиция в Комисията и това, че срещу него тече производство, дори и да не е с влязла в сила присъда по обвинението в педофилия, заяви Абаджиев в предаването „Пропаганда” на Дарик.

През изминалата седмица проектозакона за конфликта на интереси беше изготвен от правосъдният министър Меглена Тачева за три дни. През април 2006 г. независимият депутат Димитър Абаджиев внася свой вариант на Закон за етичните норми, който обаче и до сега не е разгледан, но ако той беше с влязло в сила действие Етичната комисия щеше да има правомощия да отстрани от длъжност Владимир Кузов поради конфликт на интереси.

От позицията, която има като народен представител и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Кузов може да иска срещи с длъжностни лица, информация и документи, който са длъжни да му бъдат предоставени. Най-малкото от тази гледна точка е абсолютно недопустимо да остане на поста си, защото се предполага, че така той може да повлияе на решението на съда, добави Димитър Абаджиев.

В студиото на „Пропаганда” Абаджиев каза още, че до края на месеца възнамерява да внесе предложение за промяна на Наказателния кодекс, с което да бъде въведено ограничение при прилагане на споразумението, когато се касае за смъртни случаи, тежки телесни повреди и употреба на алкохол.

Повод за предложението са присъдите издадени на Боян Георгиев, Максим Стависки и Светлозар Дуков. Дуков е получил условна присъда в размер на 3 г. с изпитателен срок от 5 г. и му се отнема книжката за 1. 5 г, защото на 28 октомври 2006 г. причинява катастрофата поради несъобразена скорост и наличие на два промила алкохол в кръвта, при която загива 24-годишната Зорница Славова.