/ БГНЕС
Отнето жилище, междуличностни отношения, домашно насилие, травми от детството и отмъщение са в основата на жестокото убийство в столичния квартал "Обеля". Това заявиха на брифинг пред медиите от полицията и прокуратурата, които разкриха подробности за случая от миналата седмица. 

Тялото на 72-годишен мъж беше открито в жилището му в София от полицаи на 1 ноември. Смъртта му бе констатирана от лекари, дошли на място, а при извършения оглед на тялото бяха установени множество наранявания.

Откриха тялото на пенсионер в столичен апартамент, по жертвата има множество наранявания

Обвиняемият, неговата майка и жертвата преди години са имали близки семейни отношения и са живеели в апартамента, в който е открито тялото.

"Апартаментът е бил общинско жилище, което семейството е изплащало. През 1990 година бащата внезапно умира и майката остава сама със сина си, тогава дете. Две години по-късно тя случайно се запознава с жертвата. От него тя получава помощ и подкрепа. Той заявява, че може да плаща част от вноските в апартамента и да помага за отглеждането на детето, а тя се съгласява. По нейни сведения тя му прехвърля апартамента с уговорката, че той ще го ремонтира и след известно време ще го прехвърли на името на сина й", каза заместник-градският прокурор и говорител на СГП Десислава Петрова.

Обещанията обаче не са спазени, между двамата възрастни настъпват разправии, имало е и прояви на насилие от страна на мъжа към жената, след което двамата се разделят. Той сменя ключалката на апартамента и така вече бившите собственици нямат достъп до него.

"Именно това е жилището, в което е извършено убийството. За момента това е работната версия", уточни говорителят на СГП. 

В края на октомври вече 43-годишният мъж решава да отиде до апартамента, в който все още живее бившият приятел на майка му. Между двамата обаче избухва скандал. По думите на задържания, 72-годишният пенсионер е грабнал нож и го е нападнал. Той обаче е отнел оръжието и е извършил убийството.

"За съжаление, ставаме свидетели на пореден случай, в който агресията на дадено лице е породена от това, че в ранна детска възраст извършителят е ставал свидетел на домашно насилие. Когато той е бил дете и заедно с майка му и починалият са живеели в апартамента, е ставал свидетел на множество случаи на побои и агресия от страна на пострадалия към неговата майка. Макар и 30 години по-късно тази агресия се е отключила в извършителя и виждаме до какво може да доведе тя", каза директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

Той допълни, че убитият е бил с 38 прободни рани. 

Според Николов, обвиняемият не е имал намерение да го убива, когато е отишъл да разговаря с него на 30 октомври, но жертвата първоначално е проявил агресия спрямо него. „Изършителят с цел защита в началото е нанесъл няколко прободни рани и вследствие на отключената агресия е нанесъл останалите прободни рани“, добави още шефът на СДВР.

След като обвиняемият е констатирал смъртта на мъжа, го е отвел в банята, където се е опитал да го изкъпе и да заличи следите от престъплението, а впоследствие скрил трупа на балкона, като го увил в одеяла.

Обвиняемият е потърсил съдействие от майката си за почистване на апартамента. При пристигането на жената, на нея ѝ прилошало от видяното и тя остава в колата. Отказала да участва в почистването на апартамента и в прикриването на неговите следи, но не е сигнализирала в полицията за убийството“, допълни Николов.

Обвинението е по член 115 от Наказателния кодекс – умишлено убийство чрез нанасяне на множество прободни рани, заяви прокурор Петрова.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан до 72 часа с цел довеждането му пред съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемия.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.
Димитър Абрашев, Марин Колев, БТА