Отложиха делото за кражба на танк „Майбах с ден
Отложиха делото за кражба на танк „Майбах с ден / снимка: Дарик - Сливен

Военният съд в Сливен отложи за 22 май делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров, обвинени за кражбата на танк "Майбах" от южната ни граница, съобщи за Дарик заместник-началникът и говорител на военна прокуратура полк. Христо Тинев. Делото е започнало, но поради създаване на затруднение от страна на адвокатите на подсъдимите заседанието е отложено за 11.00 часа в петък.

Причините са, че адвокатите на тримата обвиняеми са направили искания за нови експертизи и искания за отвод на състава, като некомпетентен. Съдът е отхвърлил исканията им. Защитата е  решила да напусне съдебната зала, за което им е наложена глоба. Единият адвокат е глобен със 100, а другия с 200 лева за неуважение и обида към съда.

Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 г. при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност - ВП и ВКР" - Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитваха да изровят втори танк. Първият те успели да изнесат зад граница.

Танковете „Майбах" са  използваните през Втората световна война и по-късно са били заровени при границата ни с Турция.В края на 2007 г. тримата бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство". Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор.

Новини от Сливен