/ iStock/Getty Images
Отлагат влизането в сила на новите образци на бандероли за бутилираните алкохолни напитки от 1 януари 2022 г. на 1 април 2022 година. Това става със заповед на министъра на финансите.

Причината за промяната е постъпило искане за отлагане на срока и проведени разговори с браншови организации, в които членуват най-големите вносители, производители и търговци на спиртни напитки в страната. Бизнесът изложи пред министъра на финансите своите мотиви против срока 1 януари 2022 г., като акцентира върху възникването на затруднения и пречки в бизнес процесите, свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки при въвеждане на нов образец на бандеролите в този срок.

След акция: Иззеха близо тон контрабанден алкохол в Пазарджик

Решението на МФ е взето след анализ на редица фактори във връзка с епидемичната обстановка в страната от COVID-19, които водят до липса на предвидимост за производителите и търговците на алкохол и затрудненията им свързани с планирането и реализирането на продажбите на акцизни стоки. Предприетата мярка ще подпомогне значително дейността на бизнеса, като ще създаде възможност да се реализират в търговската мрежа освободените за потребление спиртни напитки по стария образец на бандерол. Тъй като алкохолните напитки, които се продават в търговската мрежа, са стоки с платен акциз, удължаването на срока за влизане в сила на новия образец няма да окаже пряко влияние върху приходите от акциз в държавния бюджет.

Гръцката полиция разби престъпна група, внасяла фалшив алкохол от България

Срокът 1 януари 2022 г. за влизане в сила на новите образци на бандероли за тютюневите изделия се запазва.