Открити са много нарушения на правилата за безопасност в изгорелия вагон
Открити са много нарушения на правилата за безопасност в изгорелия вагон / Sofia Photo Agency
Мерките за безопасност в кушет-вагона на влака София – Кардам, в който изгоряха девет души, са били пренебрегнати за сметка на предпазването от кражби. Това е установила Временната парламентарна комисия, чийто член е сливенският депутат Диана Хитова.

Работата на комисията вече е приключила, установени са множество нарушения на правилата за безопасност. Двете врати на вагона са били заключени, под ключ са били и пожарогасителите, обясни Хитова. Липсвали са дори и чукчетата за разбиване на прозорците и така пътниците не са имали възможност за друго спасение освен страничната врата към спалния вагон. Вместо да помогне на хората в евакуацията, кондукторът е започнал да гаси пожара, допълни Диана Хитова.

От комисията са препоръчали да се въведат ясни правила за действие в ситуация на криза, да се направят тренировки на екипите на влаковете при различни бедствия, обмисля се възможността багажът на пътниците да се чекира и превозва в отделен вагон, тъй като точно такъв сак, поставен близо до парното на вагона, е предизвикал пожара.

Комисията е открила и други причини и условия за трагедията и те се отнасят до ръководството на Български държавни железници – в лицето на мениджмънта, на министерството на транспорта и финансирането на тази дейност. Пламналият кушет-вагон е бил произведен през 1968 година и е бил направен от леснозапалими материали. По-новите кушет-вагони, с които е разполагало БДЖ, произведени през 1986 г., са били продадени през 2005 г. от тогавашния министър на транспорта Николай Василев малко преди новото правителство да влезе във власт.

„Срещнахме се с Николай Василев и ни бе обяснено, че вагоните са продадени, тъй като са били непригодни за нашия релсов път. Но специалистите, които комисията бе извикала, не са на това мнение", каза още сливенският депутат. Докладът на комисията вероятно ще бъде изслушан в Народното събрание идната седмица.