/ ThinkStock/Getty Images
Заболелите през почивните дни вероятно не са потърсили медицинска помощ и съответно случаите не са регистрирани
Заради почивните дни отчитат по-малко случаи на грип в последната седмица на 2018 година. Това показва справка за епидемичната обстановка в страната за последната седмица на миналата година, съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Очакваме пик на грипа в средата на януари, предупреждава д-р Ангел Кунчев

От здравното ведомство изтъкват като причина за ниската заразна заболяемост струпването на почивни дни, през които най-вероятно не е потърсена медицинска помощ и съответно не са регистрирани всички заболели.
 
През изминалата седмица са регистрирани общо 2635 случая на остри заразни заболявания срещу 6113 случая за предходната седмица. От тях 1945 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 4762 случая за предходната седмица, посочват от министерството.

Още нещо за детския имунитет

Грип
ThinkStock/Getty Images

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 51,00 на 10 000 души срещу 124,86 на 10 000 души за предходната седмица, се посочва още в епидемичната справка.

Регистрираните случаи на чревни инфекции са - 38 случая на вирусни хепатити срещу 71 случая за предходната седмица, 160 случая на ентероколити срещу 272 случая за предходната седмица. Установен е един случай на дизентерия срещу 3 случая за предходната седмица.

Неравната битка с детските вируси (ВИДЕО)

Грип
ThinkStock/Getty Images

В последната седмица на 2018 г. са регистрирани и три случая на колиентерити, девет - на ротавирусен гастроентерит, осем салмонелози. Въздушно-капкови инфекции, които са установени в периода, са 402 случая на варицела и 47 на скарлатина.
БТА