/ Елена Бейкова, Дарик радио
От 7 май започва подаването на новите заявления за отпускане на пенсия, в които хората могат да посочат изчисляване и по старата формула, а служителите на Националния осигурителен институт ще определят по-изгодния за човека вариант. Това съобщиха от института броени дни след обнародването на параграф 22Ц, с който се дава право на избор по кои правила да бъде пресметнат размерът на пенсията до края на 2022 година.
 
Новият образец на заявлението ще бъде достъпен на сайта на НОИ от утре. До края на утрешния ден ще бъде активиран и нов, комбиниран калкулатор за изчисляване на размера на пенсията по старите и по новите правила. По данни на НОИ от началото на годината са отпуснати около 4000 пенсии. Тези пенсионери могат да поискат преизчисляване на размера на пенсията до 6 ноември.

Окончателно: Избираме формулата за пенсия до 2023 г.

пенсии
Елена Бейкова, Дарик радио

След като законодателните промени, които дават право на избор по коя формула да бъде изчислена и отпусната пенсията на бъдещите пенсионери до края на 2022-ра година, бяха обнародвани на 30 април, от следващата седмица поделенията на НОИ в цялата страна започват да приемат заявления за отпускане на пенсия по нов образец. Той съдържа специален отрязък, в който се посочва желанието за изчисляване по старата формула, и се попълва периодът от трите най-добри осигурителни години преди 1997-ма година.

Обновена е електронната услуга на НОИ за прогнозен размер на пенсията

Дори да не бъде попълнена тази част, при представени документи за тези три години служителите на НОИ ще правят изчисления и по двете формули, и ще определят по-изгодния вариант. В поделението на НОИ в Хасково вече очакват повече хора да се заинтересуват от правото си на избор при изчисляване на размера на пенсията. Към момента повечето хора се интересуват от възможността да се пенсионират по старите правила, разказа Катя Степанова, специалист в отдел „Пенсии”:
 
„Притесняват се, че доходът, който искат за 2000 г. им е по-нисък и затова вървят към старото, което е за тригодишния базисен период до 97 г.“

Какво трябва да направим, ако искаме изчисляване на пенсията по старите правила?
 
На гишето, където се провеждат консултации за прогнозния коефициент и размера на пенсията, срещаме Геновева от Симеоновград. Тя е подала заявлението си за отпускане на пенсия преди месец, въпреки че и остава година до навършване на нужната възраст. Работила е в националната компания „Железопътна инфраструктура” и след консултация с експерт решила, че по-изгодният за нея вариант е да се пенсионира по новата формула. Това ще й осигури доход от 560 лева.
 
„При мен понеже заплатата и осигуряването ми са в растеж, по-изгодно беше новата система. Доволна съм, много съм доволна“, сподели Геновева.