Осъдиха каналджия, превозвал 146 бежанци в хладилен камион
Осъдиха каналджия, превозвал 146 бежанци в хладилен камион / ThinkStock/Getty Images

Районният съд в Свиленград е осъдил 28-годишен мъж на година и осем месеца лишаване от свобода при строг режим за каналджийство, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Мъжът е глобен и с 1500 лева.

Присъдата е постановена след споразумение, сключено между прокуратурата и адвокатите на обвиняемия, одобрено от Районният съд в Свиленград и е окончателна.

На 20 септември миналата година шофирал товарен камион МАН с бургаска регистрация. При влизане на граничен пункт "Капитан Андреево" от Турция в България от камиона започнали да излизат хора, след като разбили част от каросерията.

На място служители на Гранична полиция установили, че в товарния автомобил били превозвани 146 лица - мъже, жени и деца, на възраст от 3 г. до 15 г., от Ирак и Иран.

Установено е било, че чужденците пътували в хладилното помещение на товарния автомобил, като инсталацията е работила с цел да не бъде установено наличието на хора в каросерията. Бежанците са били настанени в миграционни центрове у нас.

Водачът на камиона Мехмедали З. успял да избяга и след проведено издирване е задържан от органите на МВР в Стара Загора.