Остава частичното бедствено положение в Неделино, много села в Смолянско без вода
Остава частичното бедствено положение в Неделино, много села в Смолянско без вода / БГНЕС, архив

Частично бедствено положение заради лошите метеорологични условия и липсата на вода в 5 населени места в община Неделино остава в сила и днес, студът остави без вода и редица села в Смолянско.

Все още няма вода в неделинските села Дуня, Върлино, Кундево, Гърнати и Марамати, съобщи кметът Боян Кехайов.

„В Гърнати вода няма поради замръзване на водопровода, в момента бригада работи по размразяването му, като ще има и допълнително насипване на земна маса върху водопровода, тъй като се оказа, че е доста повърхностен и това е причината за замръзването", коментира Кехайов.

Другите населени места са на сухо заради това, че липсва вода във водоемите. Те са каптажни източници и заради дългата суша през лятото и сухия студ през последния месец, са пресъхнали. Започна и транспортирането на вода с водоноски. "Вчера направихме опит да доставим вода, но паради лошите условия, автомобилът с водоноската не успя да се изкачи до планинските села. Днес се наложи да пригодим високо проходим автомобил, с когото се надяваме да осигурим вода до селата", добави Кехайов.

Според областният управител на Смолян Недялко Славов, подобен проблем има на територията на всички общини в областта. „Заради студа на много места има замръзване на водопроводите. По селата, особено тези, които не са към системата на ВиК, пускат през нощта водата да тече, за да не замръзва, а това от своя страна намаля сериозно и дебита на водата във водоизточниците. Съдействал съм за подсигуряване на водоноска от Златоград, която е хигиенизирана и съответно да кара вода в Неделинско", коментира още Славов.

Според информация на ВиК - Смолян, на режим на водата са смолянското село Соколовци, чепеларските Павелско и Проглед и девинското село Осиково. Пред цялостен режим на водата са и в Рудозем, където на този етап в определени часови зони вода нямат в кв. Възраждане, но кметът на общината Румен Пехливанов е издал заповед, да се използва водата само за битови нужди. В смолянското село Петково, също имат проблеми, като в долната част на селото, водопровода замръзва често. На проблемните сала в Чепеларе, също се кара вода с водоноски.