Осман Октай: На дневен ред идва оставката на Доган
Осман Октай: На дневен ред идва оставката на Доган / bTV

Бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай коментира пред Нова телевизия подадената оставка на Касим Дал като член на централното оперативно бюро на ДПС. „Касим Дал прави смела стъпка и трябва да бъде поздравен. Това е съотносимо със смъртта на Ахмед Емин", каза Октай.

"Оттук нататък на дневен ред идва оставката на Доган", каза още той. Много дълго съм работил с Касим Дал и знаех, че един ден няма да му издържат нервите, защото правеше всичко възможно да подкрепя Ахмед Доган за каузата, смята той. Според него ДПС след последните парламентарни избори и след изявленията на Доган по време на предизборната кампания, когато обяви война на всички политически партии, постави лидера на ДПС в изключителна сложна изолация за самия него, както и за самата формация.

Доган се самоизолира като каза, че той определя порциите в държавата", категоричен е Октай. "Антидоганизмът започна да се превръща в антитурски настроения и стана партиен принцип на останалите партии. Всички партии започнаха да се пазят като дявол от тамян от контакти с ДПС и Доган", отбеляза още бившият зам.-председател на ДПС. Това постави ДПС във външнополитическа изолация. Самият Доган се скри в сараите и не присъства в политическия живот. Според Октай позицията на Касим Дал ще изиграе важна роля за предстоящите избори.

Запитан какво се е променило, за да напише Касим Дал това "кърваво писмо" и да се стигне до напускането Октай отговори, че според него Дал се надява, че нещо може да се промени, особено след последните конфронтации, които създават проблеми на самите турци: „Касим Дал вижда тези резултати и сега, когато ДПС не са в управлението, най-ярко се изразява това противопоставяне. Важното е, че го е направил днес". Октай припомни, че Дал е ръководил ангажимента да реформира партията и да има нови лидери на партията, млади кадри.

Имало е желание да пенсионират Доган като почетен председател. "Само че Доган ги вкара във фризера и ги изолира на последната конференция. Голямата част от хората, които присъстваха около Касим Дал като Хасан Адемов, Ремзи Осман, бяха вкарани в буферната зона, които нямат присъствие и не им се чува гласа - те са в изолация", изтъкна Октай.

Касим Дал е изключително информиран, особено за последните 8 г. "Убеден съм, че Касим Дал знае съдържанието на разработка "Лиани". Считам, че Касим Дал има какво да каже за т. нар. "нелегално минало" на Доган и разработките по тяхно управление. Октай отбеляза, че Касим Дал изпадна в изолация, но въпреки това, именно той се срещна с министър-председателя на Турция при посещението му в България, а Доган демонстративно не отиде. Запитан дали подкрепата на Турция е зад гърба на Касим Дал, той отрече, но каза, че моделът Доган трябва да се смени и партията трябва да се отвори и да не се поставя в конфронтация. „Трябва да се търсят пътища за всякакъв вид интеграция, което ще свали напрежението", смята Осман Октай.

На въпрос дали Касим Дал би създал ДПС 2, Октай бе категоричен: „Много тежки месеци ще има, ще се излее много кал и компроматна война срещу него. Дори е възможно и да излязат СРС-та срещу него, да го обвинят във финансови злоупотреби". Осман Октай обаче апелира хората да подкрепят Касим Дал.